MDG

MDG

Toms Grønne hjørne

Grønne tanker og drømmer fra Hordaland

Arbeiderpartiet - en miljøtrussel?

KlimaPosted by T. Tomren Sat, February 09, 2013 22:14:32
Arbeiderpartiet - en miljøtrussel?
I Norge har vi muligheten til å si ja til oljeutvinningsfrie områder. Vi har muligheten til å bruke våre kloke hoder og vårt økonomiske handlingsom på å etablere et bærekraftig næringsliv, og vi har muligheten til å ta vare på den siste store robuste torskestammen i verden.

En meningsmåling som ble kjent tidligere denne viser dessuten at lokalbefolkningen vil bevare Lofoten og Vesterålen som oljefrie områder. Derfor må det sies stopp for den grådige jakten etter mer olje og gass.
Arbeiderpartiets programkomitè er i utakt med både folket og fagmiljøene når de vil åpne for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Disse havområdene er leveområdet til flere av verdens ti største fiskebestander, noen av Europas største fuglefjell og kilometerlange korallrev. Fiskere, forskere og fagdirektorater er enige – her er det for sårbart for oljeutvinning. Samtidig handler oljedebatten også om global solidaritet. Aldri har det hastet mer å få ned klimagassutslippene. For å unngå at både mennesker og økosystemer over hele kloden kastes ut i et livsfarlig klimaeksperiment, må to tredjedeler av de kjente reservene av fossil energi bli liggende i bakken. Da er det meningsløst å åpne de mest sårbare områdene vi har.
Det er korttenkt å legge til rette for økte utslipp i mange år fremover. For hvem skal gå foran og la oljen ligge, dersom ikke Norge gjør det? De Grønne reagerer, i likhet med Naturvernforbundet, også på at regjeringen vil åpne de sårbare områdene ved Jan Mayen og Barentshavet sørøst. Barentshavet og Lofoten er en del av det samme økosystemet, begge er oppvekstområder for de samme fiskeslagene. Vi må ikke sette kortsiktige næringsinteresser foran hensynet til evigvarende fiskeressurser og klodens fremtid.
Det er flaut å ha et regjeringsparti som er i utakt med både folket og fagmiljøene. Ingen nye områder på norsk sokkel bør åpnes for oljeutvinning.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.