MDG

MDG

Toms Grønne hjørne

Grønne tanker og drømmer fra Hordaland

Politisk lykke

MiljøPosted by T. Tomren Wed, March 20, 2013 10:25:38

20. mars - Dagen for å tenke gjennom hva Lykke er

FN har besluttet at 20. mars skal være verdens lykkedag. Tanken er at denne dagen skal føre til øket oppmerksomhet om at velvære og lykke er viktige verdier for alle mennesker.

(Les hvorfor FN vil ha lykkedag (20. mars)
http://www.un.org/en/ga/president/66/Letters/PDF/International%20Day%20of%20Happiness.pdf)

Det er vist at brutto nasjonalprodukt (BNP) er et dårlig mål for hvordan det står til i et samfunn. Mange, også økonomer, har innsett dette. I en rapport «Mismeasuring Our Lives» foreslår blant andre nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz, at man burde vurdere å inkludere verdien av fritid i BNP. Han har også forslått at ulike mål for lykke og velvære bør inkluderes i en ny nasjonal indeks for framgang som flere land nå vurderer å innføre.

De fleste politiske partier i Norge gjennomsyres av økonomisk (neoliberalistisks) tankesett. Økonomisk vekst, høyere forbruk, større produktivitet og sterkere kjøpekraft er verdiene som vektlegges. Dette er også målsetningen for utviklingen i Norge i neste tiårene, slik det framgår av perspektivmeldigen som regjeringen nylig la fram.

Miljøpartiet De Grønne står for et annet tankesett og en annen politikk. Videre fossilbasert vekst fører ikke bare til alvorlige klimaendringer og forringet miljø. Det er vist at utviklingen vi ser i dag i vår del av verden, med økende rikdom og større forskjeller i samfunnet, også fører til lavere livskvalitet og dårligere helse.

Som det eneste konsekvent grønne partiet i Norge står vi for en politikk der livskvalitet, miljø og økologisk bærekraft prioriteres foran økonomisk vekst. Dette vil ikke nødvendigvis føre til et høyere bruttonasjonalprodukt, men vil gi oss atskillig høyere score på en indeks som måler viktigere verdier enn noen kroner i lønnsøkning. La oss bruke verdens lykkedag 20. mars til å tenke over om det kanskje er en slik samfunnsutvikling vi virkelig ønsker  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.